Lijnolie, bekend sinds mensenheugenis
Zelfs in het oude Egypte was al bekend dat het gebruik van lijnolie een positieve werking had op de gezondheid en de schoonheid van de mens.
Lijnolie wordt gewonnen uit lijnzaad, het zaad van de vlasplant. De olie wordt gebruikt voor het maken van verf, zeep en voor medicinale doeleinden. Het restproduct van het zaad is gewild als veevoer omdat het eiwitrijk is. Uit de stengels van de vlasplant wordt een vezel gewonnen waarvan o.a. linnen wordt geweven. De producten van de vlasplant waren en zijn ook nu nog, natuurzuiver en milieuvriendelijk.

Hoe wordt olie uit het lijnzaad geperst?
Lijnzaadolie
 of kortweg lijnolie is olie afkomstig uit de zaden van vlas.
Eeuwen geleden gebruikte men al molens voor de productie van olie uit zaad. In dit type molen wordt met behulp van houten tandwielen en stampende balken mechanisch een wig in een lade geslagen waarin twee zakken met daarin fijngemalen en verwarmd lijnzaad geplaatst worden. De ingeslagen wig veroorzaakte zo’n grote druk op de zakken dat de olie eruit stroomt. Dit wordt “olieslaan” genoemd en de installatie heet dus “olieslagerij”.

Eeuwenoud medicijn voor mens en dier.
Velen hebben de heilzame werking van lijnzaadolie ondervonden Het wordt o.a. toegepast (inwrijven) tegen:
zonnebrand of lichte verbranding
winterhanden of -voeten
kalknagels
schrale of droge huid.
Velen hebben baat bij dagelijkse inname van een lepeltje geplet lijnzaad bij een moeilijke stoelgang of verbetering van de darmflora.
Dieren, speciaal paarden, krijgen een glanzende vacht indien men lijnkoeken of lijnzaadmeel als supplement aan het voer toevoegt.

Lijnolie is een probaat middel bij het:
zacht houden van verfkwasten
bescherming van blankhout, hardhout, bamboe en tuinhout (tuinmeubelen en hekwerk)
onderhoud van natuursteen en terracottapotten
onderhoud van onbehandeld kunststof zoals bumpers van auto’s en gevels
behandeling van antieke ijzeren voorwerpen of roestig ijzer
conserveren van stalen gereedschap

Productie
Lijnolie wordt gemaakt door de zaden van vlas uit te persen. Het restant van de vlaszaden wordt als lijnkoeken voor veevoer gebruikt. Bij het telen van vlas ten behoeve van de olieproductie is dus een hoge zaadopbrengst van belang.

Toepassing
Lijnolie is een van de oudst gebruikte oliën en is eeuwen gebruikt in verven en vernissen.
Lijnolie wordt nog steeds in verven olieverf, lak en vernis gebruikt. Verder wordt het gebruikt voor het maken van zeep, linoleum, kunsthars en bescherming tegen het verrotten van visnetten. Hiertoe moet de lijnolie dan wel gekookt of zelfs dubbel gekookt worden.
Het gebruik van vlaszaad en lijnolie voor menselijke consumptie neemt toe, omdat de olie rijk is aan omega-3 linoleenzuur.

Samenstelling
Lijnolie heeft de volgende samenstelling:
Linoleenzuur >50%
Linolzuur 10-20%
Oliezuur 10-20%
Stearinezuur <10%
Palmitinezuur ongeveer 5%
Eicoseenzuur <1%
Erucazuur <1%

Broei
Met lijnolie verontreinigde lappen kunnen brandgevaarlijk zijn. Als lappen of keukenpapier met lijnolie op een hoop worden gelegd kan er een exotherme  chemische reactie ontstaat, met warmteontwikkeling tot gevolg. Dit heet ‘broei’ en kan tot brand leiden.

Bron: wikipedia